top of page

VR skapar meningsfulla stunder på äldreboendet

Att bo på ett äldreboende kan vara en utmaning för många äldre. De två viktigaste faktorerna som påverkar livskvaliteten för dem är vården de får och möjligheten att leva ett meningsfullt liv.


Viroteas tjänst ViroteaVR erbjuder omsorgstagare på äldreboenden möjlighet att uppleva virtuella äventyr i grupp. Till exempel en guidad rundtur i London, vilket öppnar dörren till social interaktion och bryter det vardagliga monotona livet. VR-upplevelser har visat sig vara en nyckelkomponent för att ge de äldre en meningsfull aktivitet att se fram emot.


Viroteas grundare Ivan Perlesi, delar en tänkvärd historia från det första pilotprojektet på ett äldreboende. Där fanns en nyinflyttad man som led av ångest över att ha tappat sin självständighet eftersom han behövde hjälp med allt. Han hade inte lust att interagera med de andra i sin omgivning och under flera veckor var han väldigt fåordig.


Icelandic boat at sun set

När han fick uppleva en VR-film från en färja på Island, så hände något fantastiskt. Han tog plötsligt av sig glasögonen och började entusiastiskt berätta om sitt liv för alla i rummet. VR-upplevelsen hade väckt minnen från hans tid som besättningsmedlem på en färja under sina yngre år.


Denna VR-upplevelse hade lyckats öppna upp honom och hans vilja att dela sina historier med andra. Personalen på äldreboendet blev överraskade och glada över den förändring de hade sett. Relationen mellan personal och vårdtagare förbättrades märkbart när de fick möjlighet att kommunicera och lära känna varandra på djupet.


Vårt engagemang för att minska psykisk ohälsa bland äldre är starkt, och vi är fast beslutna att fortsätta vårt arbete. Virotea strävar efter att ge fler äldre chansen att skapa meningsfulla stunder och uppleva ökad livskvalitet med hjälp av den senaste teknologin. Tillsammans med en växande medvetenhet om vikten av kvalitativ äldreomsorg och stöd från samhället, tror vi att vi kan skapa en ljusare framtid för alla äldre.


Läs mer om våra VR-upplevelser: https://www.virotea.com/viroteavr
0 kommentarer

Comments


bottom of page