top of page
En äldre kvinna med ett par VR-glasögon

VR-upplevelser för äldreomsorg och LSS

Upplev stadspulsen och de bländande neonljusen vid Times Square i New York, utforska Marrakechs krokiga och kryddoftande gränder eller ta med äldreboendet till vackra Santorini - allt i VR.

Alla har inte möjlighet att fysiskt resa och utforska världen som de tidigare gjort. Men med ViroteaVR kan omsorgstagare på LSS- och äldreboenden resa virtuellt och uppleva världen utan att lämna tryggheten i sina hem. Användningen av välfärdsteknik i form av VR-upplevelser i omsorgen av personer med exempelvis demenssjukdomar har visat sig mycket positiv. Ensamhet och psykisk ohälsa är utmaningar som många äldre står inför idag och dessa kan ha negativa konsekvenser för deras övergripande hälsa.

 

Genom att erbjuda virtuella upplevelser strävar Virotea efter att främja glädje och samhörighet bland äldre, vilket kan bidra till deras välbefinnande. Att tackla ensamhet och psykisk ohälsa bland äldre är inte bara av betydelse för deras individuella välmående utan har även viktiga samhällsmässiga aspekter att beakta.

 

Upptäck ViroteaVR:s roliga och meningsfulla VR-upplevelser som syftar till att förbättra livskvaliteten för vårdtagare. Våra VR-upplevelser är skräddarsydda för vård- och omsorgsmiljöer och riktar sig till dem som kanske inte kan resa eller uppleva platser på konventionellt sätt. Utforska hur vi kan berika vardagen för omsorgstagare i er verksamhet med stimulerande VR-upplevelser.

Enkel VR-teknik

Tjänsten är enkel att använda och aktiviteten väljs smidigt av personalen via den medföljande surfplattan, vilket sedan överförs till VR-glasögonen för en omedelbar upplevelse.

En meningsfull aktivitet

Många äldre lever ensamma och saknar ibland motivation för att engagera sig socialt. Att resa virtuellt och uppleva platser som Paris eller Grekland kan vara ett kraftfullt sätt att skapa gemenskap och starta samtal mellan omsorgstagare på äldreboenden.

Perfekt för grupper

Viroteas VR-paket inkluderar två VR-glasögon. Personalen väljer enkelt resmål eller aktivitet via den medföljande surfplattan, vilket skickas direkt till båda VR-glasögonen samtidigt. Vårdtagare kan på så sätt uppleva resmål tillsammans, vilket kan öppna upp för diskussioner och väcka slumrande minnen till liv.

Stort utbud av resmål

Alla talar svenska

Alla Viroteas VR-upplevelser är på lättförståelig svenska, vilket gör dem perfekta för omsorgstagare på LSS- och äldreboenden.

Allt bild- och filmmaterial är anpassade för vård och omsorg och vi kan även skräddarsy nytt innehåll efter behov. Med över 1000 bilder och filmer erbjuder vi allt från julmarknader till tropiska resmål, guidade turer, konserter och mycket mer.

Styr allt innehåll enkelt från surfplattan

app.virotea.com kan personalen enkelt välja bland tusentals bilder och filmer att visa i VR-glasögonen. Mediabiblioteket är sorterade i relevanta kategorier för att hjälpa användaren att enkelt navigera bland innehållet och hitta något spännande. Allt personalen behöver göra för att komma igång är att klicka på en bild eller video, som direkt skickas till VR-glasögonen. Med surfplattan kan se vad som visas i glasögonen, för att förstå vad vårdtagarna upplever och kunna anpassa upplevelserna därefter.

En surfplatta och en mobiltelefon som visar gränssnittet för ViroteaVR
Alla videoklipp

Alla videoklipp

Titta nu
En vårdare inom hemtjänsten på en cykel med en Virotea-ryggsäck på ryggen

VR-upplevelser för hemtjänst 

ViroteaGO erbjuder också VR-upplevelser för äldreomsorg och LSS men riktar sig till verksamheter inom hemtjänst eller personlig assistans. Detta är den optimala lösningen för vårdpersonal som har begränsad tid hos varje omsorgstagare och en mängd uppgifter att hantera. Med ViroteaGO kan personalen som cyklar till omsorgstagare enkelt ta med sig "hela världen" i sin ryggsäck innehållande ett par VR-glasögon.

Vanliga frågor om ViroteaVR och ViroteaGO

Får man testa ViroteaVR/GO innan köp?

Självklart! Hör av dig till oss eller boka in ett demomöte direkt, så ordnar vi det.

Vad är skillnaden mellan ViroteaVR och ViroteaGO?

ViroteaVR riktar sig mot särskilda boenden, dagliga verksamheter, demensboenden och andra former av boenden inom äldreomsorg och LSS och kan med fördel användas som gruppaktivitet. ViroteaGO är riktad mot verksamheter som bedriver hemtjänst eller personlig assistans. Denna tjänst är perfekt för vårdnadspersonal som har begränsad tid hos varje omsorgstagare.

Hur vet jag att VR passar vår verksamhet?

Våra VR-upplevelser är anpassade för äldreomsorgen samt för personer med särskilda behov och är mycket uppskattade. Om du arbetar inom vård och omsorg och vill kunna erbjuda dina vårdtagare meningsfulla och engagerande aktiviteter så har du hamnat rätt!

Kan man ha vanliga glasögon under VR-glasögonen?

Visst, det går bra att använda vanliga glasögon med VR-glasögonen, men det beror på storleken på både glasögonen och VR-glasögonen.

Vad gör Viroteas VR-upplevelser unika?

Enkelheten! Personalen behöver bara klicka på en bild eller video på den medföljande surfplattan för att starta en VR-upplevelse i VR-glasögonen. Dessutom är allt på svenska.

Hur rengör man VR-glasögonen?

Det går bra att använda rengöringssprit på "kudden", men aldrig på linserna. Där använder man istället en torr trasa eller fiberduk. Undvik att lägga VR-glasögonen i direkt solljus.

Kommer omsorgstagarna att må illa av VR-upplevelserna?

Nej, vi har anpassat innehållet för att motverka just detta. Filmerna är inspelade från en fast plats för att undvika överdriven rörelse.

Vad kostar det?

Priset för VR-upplevelserna är baserat på en årlig prenumeration. Kontakta oss om du vill veta mer.

Våra andra lösningar

Upplevelsebaserad VR-utbildning för vårdpersonal 

bottom of page