top of page

Att stå stadigt när det stormar – Hur VR kan stärka bemötandet i vården

  • jenny75511
  • 13 maj
  • 2 min läsning

När en omsorgstagare på ett LSS-boende blir orolig. När en äldre person är arg. När tiden är knapp och tempot högt. Vårdpersonal möter ofta vårdens mest mänskliga ögonblick samtidigt som de förväntas agera lugnt, empatiskt och professionellt.


Det är i dessa stunder personal inom vård och omsorg ofta gör den största skillnaden. Inte genom avancerade ingrepp, utan genom bemötande.


Men hur tränar man på det?


Vresig äldre man med vårdpersonal

Forskning visar: VR stärker empatin och ger trygghet i bemötandet

Traditionell utbildning i kommunikation och bemötande sker ofta i klassrum, med teori och rollspel. Det ger viss kunskap men sällan den känslomässiga förankringen som krävs i verkliga situationer.


En studie från University of New England lät läkarstudenter ta del av en simulerad patientsituation antingen via VR-headset eller streamad video. Båda grupperna visade en ökning i empatinivåer, men det var den immersiva VR-upplevelsen som skapade starkast närvarokänsla och känslomässig påverkan.


VR-tekniken låter vårdpersonal att kliva in i omsorgstagarens perspektiv på ett sätt som traditionella metoder sällan kan erbjuda. Det handlar inte bara om att förstå med hjärnan utan att känna med kroppen.


Andra studier, bland annat från University of Oxford, har visat att VR-träning kan främja moralisk utveckling och empati på sätt som traditionell utbildning har svårt att matcha. Genom att möjliggöra en "förkroppsligad närvaro" i en virtuell värld kan vårdpersonal uppleva komplexa situationer ur vårdtagarens synvinkel, vilket stärker deras förmåga till empatiskt bemötande.


Hur används VR i vården i svenska kommuner?

I kommuner som Tranemo och Gävle används ViroteaED som ett konkret verktyg för att träna bemötande i situationer som många känner igen:

  • En demenssjuk person som upplevs aggressiv, men som egentligen är rädd.

  • En orolig äldre person som inte vill ta sin medicin.

  • En person med kognitiv nedsättning som ifrågasätter personalens beslut.


Genom att använda VR i vården kan personalen uppleva situationerna i stället för att bara läsa om dem, och sedan reflektera tillsammans i lugn och ro. 


“VR-Utbildningen var väldigt bra då det kändes som en verklig situation. Då tog man in informationen lättare.”

– Vikarie, Hässleholms kommun


När tekniken stöttar det mänskliga

Att möta oro med trygghet kräver mer än erfarenhet, det kräver reflektion, träning och rätt verktyg. Med ViroteaED får vårdpersonal möjlighet att förbereda sig inför vårdens mest utmanande möten i en miljö där det är okej att testa, känna och lära.


Och att komma igång behöver inte vara krångligt:

  1. Boka en kostnadsfri demo för er verksamhet.

  2. Få teknisk uppstart online.

  3. Välj teman efter era behov och reflektera tillsammans i grupp.


För när sjuksköterskor och annan vårdpersonal står mitt i vårdens vardag då ska de känna att de inte står ensamma. Vår roll är att ge dem tryggheten att göra det de gör bäst:

Möta människor, när det verkligen gäller.


Med VR som träningsmiljö bygger vi trygghet före verklighetens pressade ögonblick. Det är inte teknik för teknikens skull. Det är teknik som berör.


Läs mer om ViroteaED: https://www.virotea.com/viroteaed

 
 
 

Comments


bottom of page