Tänk dig en värld där vårdpersonal kan öva på kritiska moment utan att riskera patientsäkerheten. Där man kan uppleva och förstå svåra situationer innan de sker i verkligheten. En utbildning som är lika engagerande som den är effektiv. Den världen är redan här – och den heter Virtual Reality.
En aktuell rapport från RISE Research Institutes of Sweden visar potentialen i att använda VR för utbildning och validering inom vården. Studien, som genomförts på uppdrag av Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige, lyfter fram hur VR kan förbättra inlärning, öka tryggheten hos vårdpersonal och säkerställa en hög kvalitet i bemötande av omsorgstagare och medicinska procedurer.
Lärande som gör skillnad
Enligt rapporten är VR särskilt effektivt för att träna på patientbemötande och medicinska procedurer i en säker och kontrollerad miljö. Färdigheter som kan vara svåra att öva på i verkligheten, exempelvis att hantera en akut situation eller bemöta en patient i svår kris, blir plötsligt tillgängliga för alla, när som helst. Rapporten ligger i linje med forskning om effektivt lärande, såsom 70-20-10-modellen.
Modellen visar att vi lär oss:
10 % genom traditionell utbildning (föreläsningar, böcker)
20 % genom social interaktion och feedback
70 % genom erfarenhetsbaserat lärande – att göra saker i praktiken

VR tar fasta på den största och viktigaste delen av lärandet, att uppleva och göra. Med ViroteaED får vårdpersonal möjlighet att praktisera sina färdigheter i realistiska scenarier, där de kan göra misstag, reflektera och förbättras, utan konsekvenser för patienter.
Vårdutbildning på ett helt nytt sätt med VR
Genom att skapa realistiska, interaktiva träningsmiljöer kan vårdpersonal utveckla sina färdigheter på ett säkert och effektivt sätt. Men när passar VR bäst? Här är några viktiga insikter från studien:
✔ Säker och verklighetstrogen träning – öva på kritiska moment i en trygg miljö.
✔ Ökad trygghet hos personalen – träna på svåra situationer innan de sker i verkligheten.
✔ Jämn och hög kvalitet i utbildningen – samma upplevelse för alla, oavsett var de befinner sig.
VR kan effektivt skapa en säker och realistisk träningsmiljö där vårdpersonal får möjlighet att öva på kommunikation och interaktion med vårdtagare, brukare, klienter och kollegor. Det är särskilt värdefullt för att utveckla facktermer och yrkesspecifikt språk, framför allt för personer med ett annat modersmål.
Kan VR användas för validering?
Rapporten visar att VR även har potential som verktyg för validering av vårdpersonal. Genom att skapa en säker och verklighetstrogen miljö kan vårdpersonal få sina kunskaper bedömda i viktiga moment, som basala hygienrutiner och blodtrycksmätning.
VR kan också göra validering mer tillgänglig för personer med annat modersmål. Genom att träna i en interaktiv och trygg miljö får de möjlighet att öva på facktermer och yrkesspecifikt språk, vilket skapar en mer rättvis och inkluderande process.
En väg till tryggare och bättre utbildning
VR har stor potential att förbättra lärandet inom vården genom att skapa interaktiva och realistiska träningsmiljöer. Rapporten visar att VR är särskilt effektivt för att öva på bemötande av vårdtagare, medicinska procedurer och riskfyllda moment, där vårdpersonal kan träna i en säker miljö utan att riskera patienters välbefinnande.
Samtidigt är det viktigt att använda tekniken där den gör mest nytta. VR ersätter inte all praktisk träning, men rätt använt kan den öka tryggheten, förbättra förberedelserna och skapa en mer engagerande och effektiv utbildning.
Med ViroteaED kan vården ta nästa steg inom kompetensutveckling och validering. Vill du upptäcka hur VR kan stärka lärandet i din verksamhet? Kontakta oss så berättar vi mer!
Comments