Johanna Rosén, från omsorgsförvaltningen i Hässleholms kommun, delar i en intervju med sig hur de arbetar för att stärka kompetensutvecklingen av personal inom äldreomsorg, funktionshinderomsorg, socialpsykiatri och sjukvård.
Förvaltningen har cirka 1700 anställda och stödjer runt 3000 brukare genom olika verksamheter såsom särskilt boende, hemtjänst, grupp- och servicebostäder och daglig verksamhet. Precis som många andra kommuner, står Hässleholm inför olika utmaningar – inte minst när det gäller att utbilda personal med rätt kompetens. Ett av deras senaste grepp för att stärka kompetensutvecklingen är att introducera den VR-baserade utbildningen ViroteaED.
Utmaningar inom omsorgen
En av de största utmaningarna som Johanna nämner är kompetensförsörjningen. Det handlar inte bara om att hitta rätt personal utan även om att behålla dem och ge dem möjlighet till vidareutbildning. Den åldrande befolkningen växer, samtidigt som antalet yrkesverksamma minskar, vilket skapar ett ökat behov av omsorgspersonal. Johanna förklarar hur deras mål är att både säkerställa att personalen har rätt kompetens och att de kan och orkar arbeta heltid, något som historiskt sett inte varit normen inom detta kvinnodominerade omsorgsyrke.
För att möta dessa utmaningar har Hässleholm valt att satsa på nya, innovativa metoder för att utbilda sin personal – däribland ViroteaED, en VR-baserad utbildning som ger användaren en unik möjlighet att uppleva omsorgssituationer ur brukarens perspektiv.
Första kontakten med Virotea
Johanna berättar att hon först kom i kontakt med ViroteaED när hon arbetade som lärare på Komvux, där hon undervisade på Vård- och omsorgsprogrammet. En kollega hade hört talas om VR-utbildningen, vilket väckte hennes intresse. Efter ett Teamsmöte där Johanna och hennes kollegor fick en inblick i hur ViroteaED fungerar, blev hon övertygad om att denna utbildningsform skulle kunna göra stor nytta inom omsorgen.
När Johanna senare började arbeta på omsorgsförvaltningen tog hon med sig frågan om ViroteaED dit, och efter en positiv mottagning började de använda utbildningen för både anställda och vikarier inom verksamheten. Idag har de nio uppsättningar av ViroteaED som används inom alla verksamheter.
ViroteaED i praktiken
Hässleholm har integrerat ViroteaED som en del av deras introduktionsdag för semestervikarier, vilket har visat sig vara en stor framgång. Under introduktionsdagen får vikarierna testa VR-glasögonen och uppleva olika scenarier som belyser hur viktigt ett gott bemötande är inom vården. Filmerna väcker diskussioner och insikter som annars kan vara svåra att förmedla genom traditionell utbildning.
”Jag fick en bättre förståelse för de utsatta och det blev mycket roligare att lära sig på detta sättet."
Kommentar från Hässleholms utvärdering av ViroteaED.
Hittills har cirka 180 personer gått utbildningen, och responsen har varit överväldigande positiv – bara en person uttryckte initialt tveksamhet till den nya tekniken, men ändrade snabbt uppfattning efter att ha provat VR-glasögonen.
Unika insikter och större förståelse
Det som gör ViroteaED så kraftfullt är att det ger personalen möjlighet att uppleva hur det är att vara brukare. Johanna berättar att deltagarna ofta blir berörda av filmerna och att det leder till djupare diskussioner om bemötande och omsorg. Ett scenario som handlar om ensamhet har gjort starkt intryck på många, eftersom det visar att ensamhet kan kännas lika påtagligt även om man bor på ett boende. Ett annat uppskattat scenario handlar om när brukare har hallucinationer och hur man som personal kan agera i dessa situationer.
“Jag har alltid vetat att vi har stort ansvar, men idag så insåg jag verkligen hur det är för patienterna och vilket ansvar vi egentligen har.”
Kommentar från Hässleholms utvärdering av ViroteaED.
Den stora nyttan med ViroteaED, menar Johanna, är att utbildningen skapar en förståelse för hur betydelsefull man är som vårdpersonal. Genom att få uppleva brukarens perspektiv blir det tydligt hur mycket ens bemötande påverkar vårdtagarens upplevelse och välmående. Utbildningen gör också att personalen får en djupare känsla för sitt arbete och vikten av att vara uppmärksam på hur de agerar i sitt dagliga arbete.
Tekniken som förändrar utbildningen
ViroteaED har visat sig vara enkel att använda och Johanna upplever få tekniska problem med utrustningen. Hon betonar dock att det är viktigt att förbereda deltagarna på vad de kan förvänta sig, särskilt om de är ovana vid VR-teknik. Trots den initiala nervositeten bland vissa, har utbildningen blivit väl mottagen och användningen sprider sig nu alltmer inom organisationen.
Sammanfattningsvis tycker Johanna att ViroteaED är ett fantastiskt verktyg för att få igång viktiga diskussioner om bemötande och omsorg. Genom att kombinera teori med en upplevelsebaserad inlärningsmetod, har Hässleholm tagit ett steg framåt i att skapa en mer engagerad och kompetent personalstyrka – redo att möta framtidens omsorgsutmaningar.
תגובות